Historik

Orkestern

Paradorkestern startades hösten 1981 av dåvarande musikledaren Leopold Pettersson och gick under namnet Eric Ugglas paradorkester. Orkestern utvecklades snabbt och redan i maj 1982 var det dags för första utlandsresan. Den gick till Skövdes vänort Halden i Norge, där orkestern medverkade vid 17:e Maj-firandet. Från starten hade orkestern 20-25 medlemmar, huvudsakligen högstadie- och gymnasieelever. Genom åren har medlemsantalet pendlat mellan 35 och 50. Efter musikskolans flytt från Eric Ugglas skola 1994 byttes namnet till Musikskolans Paradorkester.

För att få duktiga ungdomar till orkestern har det redan från starten funnits en rekryteringsorkester, 1989 startades ytterligare en yngre orkester och sedan början av 1990-talet är det i tre orkestrar som eleverna får sin skolning i. Idag kallas de för Ettan, Wennerbergs blåsorkester WBO och Paradorkestern.

Dirigenter utöver grundaren Leopold Pettersson har varit Henrik Larsson, Torgny Gustafsson, Paul Goobar och Nicklas Larsson. Som assisterande dirigenter har Börje Johansson, Bengan Andersson och Magnus Lundberg medverkat. Musiken som orkestern spelar sträcker sig från traditionell marschmusik med svenska förbandsmarscher, via musikal- och filmmusik, till originalmusik för symfonisk blåsorkester.

Drillen 

Drillflickorna startades våren 1982. De har varit med vid alla utlandsresor och de flesta spelningarna i Skövde med omnejd. Drillen har bestått av 10-15 flickor i högstadieålder som utfört danser och program med olika redskap, både under marsch och vid stillastående konsert. Genom åren har drillen letts av bland annat Lena Svensson, Annelie Thorin, Ulrika Bertilsson, Theresia Jildenhed, Maria Jerenvik, Sara Johansson.

Klädkod

Många av Skövdes invånare känner säkert igen Paradorkestern och Drillen på deras röd-blåa uniformer. Dessa införskaffades tidigt till både orkester och drill och användes för första gången i maj 1983. Färgsättningen valdes bland annat utifrån Skövdes stadsvapen. I sina blå byxor, röd kavaj och med blå basker har de genom åren paraderat Skövdes gator. I samband med 30-årsjubiléet år 2011 kommer uniformen bytas ut mot en helt ny uniformsmodell i en marinblå färg.

Spelningar och resor

Genom åren har det skapats många traditioner kring olika spelningar som orkestern gör. Exempelvis har orkestern, ända sedan starten 1981, fortsatt att åka till Halden den 17:e maj. En annan återkommande spelning är vid nationaldagsfirandet i Skultorp, från början Svenska flaggans dag och sedermera Sveriges nationaldag, vid vilken orkestern och drillen medverkat varje år sedan 1992. Återkommande är också jul- och vårkonserter som arrangerats i egen regi eller ihop med musikskolan. Sedan slutet av 1980-talet deltar orkestern vid studentfirandet på Västerhöjd, liksom vid Förstamajtåg.

Andra spelningar som gjorts är vid Gustav Adolfsdagen, invigningar av butiker, Friskvårdens dag och på Sommarland. Under 1980-talet organiserades även några blåsorkesterfestivaler i Skövde och 2001 genomfördes ett Tattoo där paradorkestern gjorde sitt första och hittills enda figurativa program. Orkestern har medverkat på olika Tattoo i t.ex. Falköping och Mariestad.

Orkestern har även under flera år tävlat i SM för blåsorkester för att fått tips av domarna på vad som kan förbättras och ha ytterligare mål att jobba mot. Det har även varit nyttigt att höra andra orkestrar spela!

För att ytterligare uppmuntra, utveckla och inspirera eleverna musikaliskt, men även att få orkestermedlemmarna att lära känna varandra och därmed spela bättre, har man genom åren gjort ett flertal konsertresor utöver Haldenturerna. Följande länder och platser har besökts;

1986              Österrike

1989              Österrike

1991              Polen (Krakow och Warszawa)

1992              Danmark (Ringstedt, Skövdes vänort)

1994              Ungern

1997              Italien (orkesterfestival i Lido di Jesolo)

2000              Skottland

2003              Österrike

2006              Ungern (utbyte med orkester från Csongrad som besökte Skövde 2007)

2009              Italien (orkesterfestival i Lido di Jesolo)

2012              siktar vi mot Spanien, mer information kommer så småningom!

Om skribenten